Reiki

De Zeven Chakra's


Er zijn tal van interpretaties en invullingen van het begrip Chakra, afhankelijk van de tradities en cultuurverschillen zijn er verschillende lichamelijke, emotionele en spirituele componenten. De meeste tradities hanteren de volgende zeven chakra's:

 

Eerste chakra - Muladhara

Muladhara betekent wortel en dit wortelchakra wordt gesitueerd net onder het stuitbeen. 

De Muladhara zou het verband leggen tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je je in de wereld beweegt. 

Volgens de New Age is de eerste chakra rood van kleur en is het op lichamelijk gebied gerelateerd aan problemen met onderrug, dikke darm, botten, heupen, bekken en billen. 

 

Tweede chakra - Swadhisthana

Swadhisthana betekend zoetheid en wordt gesitueerd ter hoogte van het heiligbeen. Hierdoor wordt het ook wel het sacraal chakra genoemd. 

De Swadhisthana is volgend de New Age oranje van kleur en wordt verbonden met de geslachtsklier, geslachtsorganen, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding.

 

Derde chakra - Manipura

Manipura betekend schitterend juweel op met edelstenen gevuld en wordt gesitueerd ter hoogte van de navel. 

De Manipura wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Volgens de New Age is deze chakra geel van kleur en wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en vegetatief zenuwstelsel. Dit chakra regelt de spijsvertering en heeft een grote invloed op de werking van het onderlichaam, de maag, lever en milt. 

 

Vierde chakra - Anahata

Anahata betekent ongedeerd of ongeschonden en wordt gesitueerd ter hoogte van het hart. 

De Anahata verbindt de onderste drie chakra's van de instincten met de bovenste drie chakra's van het hogere, menselijke bewustzijn. 

Deze Chakra is volgens d New Age groen van kleur en regelt de werking van het hart, longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het harchakra in balans is. 

 

Vijfde chakra - Vishuddha

Vishuddha wordt gesitueerd ter hoogte van de keel. Volgens de New Age heeft deze chakra een blauwe kleur en verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en wordt beschouwd als de beiddelaar tussen voelen en denken. Dit chakra stemt ze op elkaar af en zordt er bijvoorbeeld voor dat de ratio niet de overhand krijgt. 

 

Zesde chakra - Ajna

Ajna wordt gesitueerd op het voorhoofd en wordt ook wel het derde oogchakra genoemd. 

De Ajna zorgt als geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Een belangrijk symbool voor het zesde chakra is Shakti Hakini, een androgyne godheid, die zowel het mannelijke als vrouwelijke aspect vertegenwoordigd.

 

Het Ajna is volgens de New Age indigo van kleur en zorgt voor de verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar intuïtieve kennis en verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen. Omdat het voorhoofdchakra de werking van alle endocriene klieren beïnvloedt, is het essentieel voor de gezondheid. 

 

Zevende chakra - Sahasrara

Sahasrara wordt gesitueerd boven het hoofd. De Saharara hangt samen met spiritualiteit en verlichting. Dit zevende chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijntoestanden. Een geopend zevende chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie, voorbij de dualiteit. Dit leidt tot ervaringen van totaal geluk en brengt de verbinding tot stand met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt. De energie van dit chakra kan er to leiden dat men de Mahatma, 'de grote ziel', bereikt. 

Volgens de New Age heeft deze chakra een violet kleur.